ASPECTOS SENSORIAIS DE DESODORANTE PARA OS PÉS PRODUZIDO COM ÓLEOS ESSENCIAIS

Authors

  • Iara Lucia Tescarollo Universidade São Francisco https://orcid.org/0000-0002-8110-8771
  • Renata Aparecida da Silva Universidade São Francisco
  • Juliana Aparecida Lucas Evangelista Universidade São Francisco

DOI:

https://doi.org/10.24933/rep.v6i2.280

Keywords:

Deodorants, Essential oils, Sensory analysis, bromhidrosis

Abstract

Hyperhidrosis is an excessive production of sweat that occurs in some regions of the body. This disorder is also caused in the feet and can trigger the bad odor commonly known as foot odor. In this work, it was decided to formulate deodorants for the feet since in this region perspiration develops more intensely than in other regions of the body. Mixtures of different essential oils were used in order to obtain a new product, with a pleasant sensory and antimicrobial potential. The essential oils of tea tree, lemongrass, eucalyptus radiata, peppermint, lavender, rosemary Qt camphor, citronella, Sicilian lemon and ylang-ylang were used due to their antimicrobial properties and aromatic properties. The physical-chemical results were useful for the characterization of the products. The study also involved sensory analysis of the obtained formulations in order to predict acceptability of the proposed samples. The results can be used to help other researchers to seek alternatives to improve foot deodorants produced with essential oils. 

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Author Biography

Iara Lucia Tescarollo, Universidade São Francisco

Doutora em Fármacos e Medicamentos pela Universidade de São Paulo. Professora da do Curso de Farmácia da Universidade São Francisco - USF, Bragança Paulista e Campinas. Tem experiência na área de Farmácia, Farmacotécnica, Controle de Medicamentos e Cosméticos. Atualmente é membro do Grupo de Pesquisa em Meio Ambiente e Sustentabilidade (GPMAS) e Grupo de Pesquisa em Educação, Tecnologias e Inovação - (GPETI), orientadora de Iniciação Científica/ USF. Membro do Comitê de Ética em Pesquisa/ USF. Coordenadora Institucional de Iniciação Científica, Tecnológica e de Extensão/ USF.  Desenvolve projetos e trabalha dentro das seguintes áreas: controle de qualidade, análise sensorial, desenvolvimento de formas farmacêuticas e cosméticas visando sustentabilidade e emprego de matérias-primas vegetais certificadas. Desenvolve projetos na área de Metodologias Ativas de ensino vinculado ao Curso de Farmácia da Universidade São Francisco.

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Published

2023-04-24

How to Cite

Tescarollo, I. L., Silva, R. A. da, & Evangelista, J. A. L. (2023). ASPECTOS SENSORIAIS DE DESODORANTE PARA OS PÉS PRODUZIDO COM ÓLEOS ESSENCIAIS. Revista Ensaios Pioneiros, 6(2). https://doi.org/10.24933/rep.v6i2.280

Issue

Section

BIOLOGY AND HEALTH SCIENCES